Afvalwater en organisch afval

De inschrijftermijn voor deze Challenge is gesloten

Omschrijving Challenge

Paques is specialist in het winnen van reststoffen uit organisch afval. In deze Challenge daagt Paques startups uit om één of meer eindproducten te maken van de reststof ruwe PHA die het bedrijf uit organische afvalstromen produceert.

Ruwe PHA is een bacteriële (opslag)polymeer, die wordt teruggewonnen uit de organische componenten die zich in afvalwater bevinden. Denk bijvoorbeeld aan suikers, proteïnen en vet. Het bestaat voor ongeveer 80% uit PHA en voor 20% uit bacteriële biomassa. Door de biomassa uit ruwe PHA te verwijderen, wordt pure PHA gemaakt. Dit is een polymeer die als grondstof dient voor bijna alle plasticsoorten. Omdat het extractieproces om tot pure PHA te komen relatief kostbaar en energie-intensief is, is het interessant om te onderzoeken of er toepassingsmogelijkheden zijn voor ruwe PHA (80% PHA / 20% biomassa).

Paques is in deze BeStart Challenge op zoek naar startups die toepassingen kunnen ontwikkelen voor ruwe PHA. Hoewel dit een flinke uitdaging is vanwege de biomassa die zich in ruwe PHA bevindt, zijn er zeer interessante toepassingen mogelijk in bijvoorbeeld de landbouw en milieusector. Ruwe PHA is niet alleen veel goedkoper dan pure PHA, maar bevat ook nutriënten die bijvoorbeeld zouden kunnen worden gebruikt als natuurlijke meststof.

Een voorwaarde voor deze Challenge is dat de deelnemende startups zich vestigen bij Paques in de BioBizz Hub in Balk. Zo kan er vanuit de geplande demonstratiefabriek nauw worden samengewerkt aan zowel de ruwe grondstof als het eindproduct. Op deze manier krijgt de startup een versnelling naar het commerciële eindproduct en vindt Paques een afzetmarkt voor ruwe PHA. Win-win dus.

Over de opdrachtgever

Logo PaquesPaques helpt de industrie bij het winnen van reststoffen uit afvalwater en organische reststromen. Daarmee probeert het bedrijf de hoeveelheid afval die ontstaat tot een minimum te beperken en bij te dragen aan kringloopsluiting en duurzame economie.

Meer informatie over Paques: paques.nl