Bedrijfskundige kennis en toegang tot een sterk netwerk

Als startende ondernemer heb je ongetwijfeld veel verstand van het product dat je ontwikkelt. Tegelijkertijd komen er veel bedrijfskundige en organisatorische zaken op je af waar je wellicht minder ervaring mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan je business model, je pitch-deck, juridische vraagstukken, het vinden van de juiste (niche-)markt, je eerste klanten, subsidies, investeerders, subsidies, patent en personeel. Juist deze aspecten staan centraal in het programma van BeStart. 

In het programma krijg je inhoudelijke ondersteuning in de vorm van peer-to-peer sessies, handige tools, individuele coaching door Europa’s beste coaches en lezingen over relevante onderwerpen. Maar wat BeStart echt uniek maakt: door het inzetten van ons netwerk kun je je als ondernemer nog sneller ontwikkelen. Zoals veel ondernemers weten, is het opbouwen van het juiste netwerk een van de meest tijdrovende aspecten van het starten van een onderneming en het lanceren van nieuwe producten. De partners achter BeStart stellen allen hun netwerk en faciliteiten ter beschikking aan jou als deelnemer.

Think – Check – Grow

Het BeStart programma bestaat uit drie fasen, die je achtereenvolgens doorloopt. Als je product of dienst zich al in een vergevorderd stadium bevindt, kun je ook instromen in de Check-fase.

 • BeStart Think
 • BeStart Check
 • BeStart Grow

In elke fase is er voor en na alle sessies is ruimte voor 1 op 1 coaching. Maar natuurlijk word je vooral ook gecoacht op het moment dat je daar echt behoefte aan hebt. Dit kan face-to-face of gewoon via de telefoon en Skype.

Programma 2019 – 2020

 • 25 maart 2019: BeStart DemoDay
 • April tot en met september 2019: BeStart Think.
 • Oktober 2019 tm maart 2020: BeStart Check.

Beide fases bestaan uit maandelijkse werksessies en intensieve 1:1 coaching. Aan het einde van de fases sluiten we af met een DemoDay, waarbij je je resultaten en vragen aan het netwerk presenteert.

Interview BeStart coach: voor wie is BeStart en wat levert het op?

Frans Nauta (BeStart coach): “BeStart is eerst nadenken over het idee, dan de belangstelling peilen en dan een bedrijf ervan maken.”

BeStart is er voor bedrijven in Noord-Nederland die zich richten op de circulaire economie

 • Recent afgestudeerden die een cleantech onderneming zijn gestart;
 • Spin-out van bestaande (mkb) ondernemingen;
 • Senior managers die na een carrière starten met hun eigen onderneming;
 • Spin-off bedrijven van wetenschappelijke instituten.

Ben je niet gevestigd in Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe), maar sta je er wel voor open om je business naar onze mooie regio uit te breiden? Dan kom je ook in aanmerking om mee te doen. Er liggen hier volop kansen om je te vestigen, te netwerken en te innoveren!

BeStart Think

In de Think-fase ga je gestructureerd nadenken over je bedrijf. Wat is het product dat je gaat verkopen en via welk business model? Hoe ga je geld verdienen? In welke markt? In ongeveer drie maanden krijgen jij en je team de basiskennis bijgebracht die nodig is om je startup succesvol vorm te geven. Je krijgt een goed doordacht en onderling samenhangend beeld over je bedrijf. Wij zorgen er samen met jou voor dat je een beeld hebt van het probleem van je klant en hoe jullie oplossing daarop aansluit.

De Think-fase bestaat uit een tweedaagse bootcamp, gevolgd door vijf tweewekelijkse werksessies. We sluiten Think fase af met een DEMO-day, waarbij je je voortgang en je vragen presenteert aan het cleantech netwerk van Noord-Nederland. Spannend…en een enorme kans!

Think-bootcamp

De Think-bootcamp is een intensief tweedaags programma, waarin de belangrijkste elementen van een pitch deck worden behandeld. De werkvormen bestaan uit korte blokken theorie en uitleg, gevolgd door praktische oefeningen toegepast op jouw bedrijf en onderlinge feedback van de teams. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Wie is mijn klant? (En welk probleem los ik op)
 • In welke marktsegmenten kan ik mijn product het best aanbieden (En welk voordeel bied ik)
 • Hoe ga ik geld verdienen (Aan welke financiële knoppen kan ik draaien)
 • Hoe voer ik een goed gesprek met mijn klant (En verkrijg ik commitment)

Na de bootcamp heb je meer helderheid over waarde proposities, marktsegmentatie en financiële business modellen. De bootcamp geeft als het goed is veel stof tot nadenken, waar je mee aan de slag gaat in de follow-up sessies met de andere deelnemers.

BeStart Check

In BeStart Check vindt de cruciale validatie van je business concept plaats. Immers, hoe goed doordacht ook, het beeld dat je na BeStart Think hebt berust deels nog op aannames. In de Check fase neem je tientallen interviews af bij beoogde klanten, leveranciers en andere relevante partners. Aannames zullen blijken niet te kloppen. Een zoektocht begint van het originele plan naar een plan dat echt werkt: een plan waarin klanten bereid zijn om voor je product of service te betalen. Lukt het om zo’n klant te vinden, dan krijgt de startup tractie: er is een product-market fit gevonden.

Aan het einde van BeStart Check heb je:

 • een schaalbaar product of dienst waar klanten voor willen betalen;
 • in een markt die groot genoeg is en voor een prijs die hoog genoeg is;
 • zodat jij een gezonde marge verdient en de competitie op afstand kunt houden.

Aan het einde van BeStart Check vindt er wederom een Demo-day plaats, waarop jij jouw product of dienst een krachtige impuls kunt geven door het te pitchen aan ons innovatieve en duurzame netwerk.

Rudy Dijkstra met Theo Vrieswijk

BeStart Grow

Nadat je de Think en Check fase hebt afgerond, beschik je over de kennis en het netwerk om verder te groeien. In de Grow fase kom je regelmatig met de andere BeStart alumni samen om te sparren en kun je de BeStart coaches blijven inschakelen voor individueel advies.